Candice Miller, membră republicană a Congresului, a prezentat pe data de 3 decembrie un proiect de lege privind îmbunătățirea programului Visa Waiver pentru a intensifica lupta împotriva terorismului, potrivit EUObserver.
Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) poate deja suspenda privilegii ale programului de vize pentru state considerate „o amenințare la securitarea națională”.
Proiectul de lege ar implica suspendarea dacă statele „nu fac în mod continuu schimb de informații privind terorismul și călătorii străini”, cu Statele Unite, dacă nu raportează pașapoarte pierdute sau furate în interval de 24 de ore și dacă nu îi verifică „pe toți pasagerii care călătoresc cu avionul” prin intermediul bazelor de date ale Interpol, organizația internațională a poliției. De asemenea, toate statele incluse în Programul Visa Waiver (scutite de viză) vor trebui să introducă pașapoarte electronice cu cipuri biometrice până pe data de 1 aprilie 2016.
Potrivit proiectului de lege, Departamentul pentru Securitate Internă ar trebui să redacteze un raport, în interval de 30 de zile, pentru a identifica statele care prezintă „risc ridicat”, măsură ce are drept finalitate posibila lor suspendare din program.
„Adevărul este că, după cum au arătat-o atacurile groaznice de la Paris, organizațiile teroriste ca SI (Stat Islamic) caută orice oportunitate pentru a exploata ospitalitatea unei națiuni”, a spus Miller.
„Știm că mai mulți dintre autorii atacurilor din Paris, membri ai grupării SI, aveau pașaporte occidentale, ceea ce înseamă că ar fi putut pătrunde pe teritoriul Statelor Unite fără viză. Aceasta este lucrul care trebuie oprit, prin intermediul acestui proiect de lege”, a susținut Michael McCaul, președintele Comisiei de Securitate Internă.
Pe lângă atentatele de la Paris, proiectul de lege apare în contextul în care Tashfeen Malik și soțul ei, Syed Rizwan Farook, au împușcat miercurea trecută 14 persoane în orașul californian San Bernardino. Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) a calificat vinerea trecută atacul drept „act de terorism”, Tashfeen Malik fiind suspectat că a jurat credință grupării Stat Islamic (SI).
Dezbaterea americană privind vizele a început după atentatele teroriste asupra redacției Charlie Hebdo din Paris, când Dianne Feinstein, o senatoare a Partidului Democratic aflat la putere, a descris statele incluse în acest program drept „Călcâiul lui Ahile al Americii”. Reprezentanți ai Departamentului pentru Securitate Internă au declarat atunci pentru EUObserver că ar dori să vadă mai multe controale la frontierele Schengen și un mai bun schimb de informații între statele UE.